Sprout

Här gror matlagningsglädjen!

Nya kurser startar i början av september! Kom med och lär mer om hur man äter bra för att orka bra!

Veckans favoritrecept

OSTPAJ

Skaldjur är som bäst i månader som innehåller bokstaven ”R” – så september är en bra start! Till kräftor och räkor passar det perfekt med en god ostpaj. Den här klarar alla av att laga och små händer brukar vara duktiga både på att knåda deg och vispa smet.

Passar till en rund pajform med låga kanter, 22-24 cm i diameter

Blanda kvickt ihop 125 g smör i tärningar med 3 dl vetemjöl, 1 tsk salt och till slut 1 ägg. Om degen är för kladdig så ta lite mer mjöl tills den blir smidig och hanterbar. Tryck ut den i en pajform med hjälp av handflatan och se till att den kommer tillräckligt långt upp på kanterna. Ställ pajformen kallt i ca 30 min. Pricka degen med en gaffel och förgrädda i 225 grader ca 5-8 minuter.

Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk (man kan också använda grädde eller en blandning av grädde och mjölk) och 3 dl riven stark ost. Västerbotten är underbart gott, men prästost och andra lagrade ostar blir också väldigt gott. Salta något, peppra och krydda gärna med färsk timjan.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter – kolla noga så att pajen inte blir för mörk. Man kan lägga över lite folie på slutet om man vill.